Konopný olej – vlastnosti a užití v kosmetologii

Publikováno v Péče o pleť Autor Stylist

Konopný olej není derivátem z kanabis (má narkotické účinky), nýbrž z Cannabis sativa L. Ten nejblahodárnější olej je nezpracovaný a lisovaný za studena při teplotě okolo 40° C. Má nažloutlou, či nazelenalou barvu a je známý svými úžasnými vlastnostmi, díky kterým má celou řadu možných užití. Z tohoto důvodu se konopný olej hodí pro péči o pokožku a vlasy. Jaké jsou vlastnosti, užití a součásti konopného oleje?

Konopný olej a konopná semena

Rostliny kanabis rostou ve Střední Asii. Jejich vlákna se používala od pradávna k výrobě papíru, plachet a provazů. Olej se naopak používal pro péči o pokožku a kožní léze. V moderní Evropě kanabis nemá tak populární místo ve světě kosmetiky. Až do nedávna se kanabis používal jen chemickým průmyslem, který z něj vyráběl barvy a laky. Tato averze vůči Cannabis sativa vyústila až v zákaz kultivace této rostliny. Tato rostlina bez narkotických účinků si tak nese určité stigma.

Jak se konopný olej získává?

Konopný olej se získává z konopných semínek. Je lisován za studena z vybraných semen konopí. Konopná semena obsahují ze 40% konopný olej. Čerstvý olej má zelenavou barvu a při vystavení slunečnímu záření se barva vytratí. Má příjemnou oříškovou vůni.

Konopný olej – složení

Konopný olej se podle INCI nazývá olej ze semen Cannabis sativa .
Konopný olej je tvořený z 80% esenciálními mastnými kyselinami, hlavně:

  • kyselinou linolovou ze skupiny omega-6 mastných kyselin,
  • kyselinou linoleovou ze skupiny omega-3 mastných kyselin.

Kromě toho mají obě kyseliny optimální proporce: poměr omega-6 ku omega-3 je 3:1, což umožňuje optimální metabolismus lipidů.

Konopný olej obsahuje další kyseliny, mezi které se řadí:

  • kyselina olejová,
  • kyselina palmitová,
  • gamma-linoleová,

dále také karoten, proteiny, aminokyseliny, minerály, vitaminy (A, D, E a K), fytosteroly a fosfolipidy. Kromě toho konopný olej obsahuje biologicky aktivní substance, které brání rozvoji zánětu a mají obnovující a antiseptické a antioxidantní vlastnosti. Mezi ně se řadí tokoferol, kanabidiol a terpineol.

Konopný olej je jedním z nejefektivnějších rostlinných olejů s vyživujícími vlastnostmi. Za své jméno vděčí svému složení.

Konopný olej – kosmetické vlastnosti

Konopný olej obnovuje hydro-lipidovou vrstvu epidermis a obnovuje poškození intercelulárního cementu. Výsledkem je, že kůže neztrácí hydrataci a epidermis opravdu funguje jakožto ochranná vrstva. Kromě toho udržuje díky obsahu esenciálních mastných kyselin konopný olej kůži ve skvělém stavu a zvyšuje odpor kůže vůči externím faktorům, včetně větru, mrazu a slunečnímu záření.

Kromě toho konopný olej pomáhá při boji proti zánětu a atopické dermatitidě, psoriasis a ekzému. Podporuje léčbu všech z vyjmenovaných onemocnění. Kromě toho redukuje svědění kůže při zánětech a alergiích. Minimalizuje riziko podráždění a ztráty barvy, obnovuje a vyživuje pokožku a zabraňuje předčasnému stárnutí.

Kromě toho konopný olej zlepšuje tón kůže, reguluje sekreci mazu a obnovuje pružnost kůže a její hydrataci. Dále vyhlazuje kůži a dodává jí jemnost. Funguje také jako přírodní opalovací krém a chrání kůži před UV zářením. Kromě toho stimuluje růst vlasů, podporuje jejich lesk a usnadňuje česání.

Konopný olej – kosmetické užití

Konopný olej se velice snadno absorbuje a nezanechává tak na pokožce mastný film. Může se používat přímo na kůži, či se může přimíchávat k další kosmetice. Jedná se o populární ingredience tělových mýdel a krémů . Můžeme jej používat pro všechny typy pokožky, jelikož:

  • hydratuje suchou pokožku;
  • reguluje sekreci mazu a vyrovnává funkci mazových žláz;
  • obnovuje chybějící lipidy v případě citlivé pokožky;
  • zabraňuje tvorbě vrásek.

Konopný olej v kuchyni

Bohaté a zdravé složení oleje z něj dělá naprosto nepostradatelnou součást nejen vaší kosmetické rutiny, ale také vaření. Olej se může konzumovat pouze za studena a neměl by se zahřívat. Pokud olej vystavíme vysokým teplotám, zbavíme jej jeho vlastností. I tak může být použit pro přípravu a obohacení mnohých potravin. Můžeme jej přidávat do salátů, či jím polívat jídla těsně před konzumací. Skvěle se hodí i pro přípravu pesta a dipů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *